I dag (7/6-12) kom jeg over en artikkel i blader "Vi med hund", som jeg gjerne vil dele med dere. Dette bladet har forøvrig mange fine artikler.
Lær deg å bli en GOD LEDER (Laila Pedersen)
Tidligere handlet hundeoppdragelse om å være den øverste på rangstigen. Nå handler lederskap om tillit og samarbeid. Vi viser deg hvordan du skaper gjensidig respekt og vennskap mellom eier og hund.
Utviklingen innen hundepsykologi har de siste tiårene endret seg, og nye treningsmetoder basert på respekt og positivt fokus får stadig flere tilhengere. Heldigvis vil jeg si, for enkelte av de gamle metodene er uakseptable. De kan sammenlignes med gamle barneoppdragelsestriks, med ørefiker og spanskrør på repertoaret...
Straff av hunder har lite for seg, det vet vi fra veldokumenterte studier om hvordan dyr og mennesker lærer og fra nye anerkjente treningsmetoder. Virkelig lederskap handler ikke om rangorden, maktbruk eller oppdragelsesprinsipper. I stedet handler det om hyggelige begreper som tillit, samarbeid og gjensidig respekt og vennskap.
LEDERSKAPSMYTER
La meg slå fast en ting med en gang: Når hunden gjør en gjerning har den erfart at det lønner seg. Om den tigger ved bordet eller styrter ut døra før deg, så handler det om at den kan oppnå noe den ønsker seg. Dermed er ikke det store spørsmålet hvem som bestemmer, men hvem som kontrollerer ressursene og mulighetene. Du kontroller maten og låsen på døra, og da kan du velge hva som skal lønne seg for hunden din.
Et klassisk eksempel på misforstått lederskap kan være: Hunden min klenger på meg og maser når jeg sitter i sofaen og prøver å slappe av. Jeg har forsøkt å kaste den ut av sofaen, kjefte og be den ti stille, men ingenting fungerer.
Myte: hunden er dominant og respekterer ikke eieren som leder. Det er derfor den klenger og maser.
Fakta: hunden har erfart at den oppnår kontakt med eieren ved å mase, ellers ville den ikke gjort det! Den eneste måten å endre mønsteret på er å ikke gi den oppmerksomhet når den maser. Det vil si totalt ignorering av hunden, helt til den har sluttet å mase.
"Intet endrer seg før du gjør det!"
Lazarus
La oss anta at du trener hunden etter ovennevnte mytes prinsipp. "hunden din maser fordi den ikke respekterer seg som leder". Hva gjør denne påstanden med deg som person? Det er selvsagt individuelt, men for de fleste av oss flyttes fokus fra den faktiske årsaken - som er hva hunden har lært lønner seg - til deg som person.
Myter som denne må forkastes - og heldigvis er virkeligheten enklere å forholde seg til. Hvis du fokuserer på innlæringsprinsipper og har en grunnleggende positiv og glad holdning, ja da er du allerede en god leder for hunden din.
Du skal derfor ta tak i ett og ett problem av gangen etter hvert som du treffer på dem, og fokusere på hvordan du kan løse det hele ved hjelp av trening. Tenk aldri at et enkelt problem er et relasjonsproblem mellom dere. Vær bevisst på hva du ønsker hunden skal gjøre og belønn konsekvent. Tenk også over i hvilke situasjoner problemet oppstår og hvordan du reagerer da. Hva kan du gjøre i stedet og som skaper en positiv innlæringssituasjon.
AVLIV MYTENE!
Hunden skal kjenne sin plass på rangstigen i familien:
Myte: hunden er nederst på rangstigen i hierarkiet, og den skal vite at barna også er over den. Hvis ikke vil den ta over styringen i familien.
Fakta: frittlevende hunder eller ulver har ingen hakkeorden i flokken. Aggresjon gjør flokken sårbar. Er det aggressive individer i flokken, blir disse utstøtt. I flokker er det derimot trygge ledere, som er gode på å finne mat eller liggeplasser. Disse er ALDRI aggressive eller uberegnelige - det er nettopp DET som gjør dem til ledere.
Hunden min rir på buksebein, sofaputer eller andre hunder under lek.
Myte: Hunden er dominant og ønsker å ta over styringen.
Fakta: hunden er enten stresset eller opphisset pga ytre påvirkninger. Sinnstilstander fører til det vi kaller overskuddshandling, i dette tilfellet noe som ser ut som parringsadferd. Handlingen kan også ses hos valper som er tre uker gamle, og da er det ikke snakk om dominans.
Hunden min knurrer til meg når jeg vil ta fra den matskålen, en leke eller tyggebein.
Myte: dette er et sterkt uttrykk for dominans. Hunden viser at det er den som bestemmer.
Fakta: hunden mangler tillit til eieren og tror at vedkommende vil stjele maten dens. Knurringen er et uttrykk for mangel på tillit. Ta derfor aldri maten fra hunden, men lær den at mennesker slett ikke stjeler hundemat. Dette gjør du ved i stedet for å stjele maten, legger noe ekstra godt i skålen når du går forbi den spisende hunden. Etterhvert kan du også bytte bein og mat mot noe som er bedre. Da lærer hunden at det er OK å gi fra seg saker for det kommer noe lekkert tilbake.
Du må ikke la hunden ligge i sofaen.
Myte: Hvis hunden får ligge på samme nivå som eieren, tror den at den er likestilt med lederen.
Fakta: både gamle og unge hunder liker å ligge høyt. Det gir dem overblikk over eventuelle farer eller morsomme muligheter. De ser nok på sofaen som en stor og herlig hundekurv hvor de kan ligge tett inntil menneskene sine. Med mindre det er hygieniske årsaker, finnes det egentlig ingen grunn til ikke å ha hunden i sofaen hvis du vil det. OBS: hunder som vokter sofaen eller sengen aggressivt, skal ikke ha tilgang til disse stedene.
Du må gå ut døren først.
Myte: når jeg går først ut døren vet hunden at jeg er den som bestemmer.
Fakta: det spiller ingen rolle for relasjonen hvem som går ut først av døra. Har du en ivrig hund, kan det likevel være lurt å lære den å vente ved dører, så det ikke skjer en ulykke.
Jeg spiser først.
Myte: jeg må spise før hunden for å vise at jeg er sjefen.
Fakta: å spise er et sosialt ritual i en hundeflokk. Så fremt det er mat nok til alle, spiser alle sammen. Du befester derfor ikke noen sjefsrolle med å spise først. Tvert i mot kan det være en fordel om hunden får mat først, særlig om den har lært å tigge ved bordet. Da forsterker du ikke tigging ved å gi en noe rett etterpå.
Februar:
Husk å øve på innkalling/sitt osv. når valpen ikke er midt i en raptus, eller når den er veldig trøtt. Husk også å utnytte de situasjonene der valpen kommer mot deg til å si kom og når den setter seg av seg selv til å si sitt. Jeg gjentar også dette med å ikke rope kom når valpen er på vei fra deg og/eller er opptatt med noe annet. Det er viktig for valpen at den lykkes og får ros for at den gjør det vi ber om 😀 Er det noe dere synes er vanskelig eller ikke får til, ring!!! Send gjerne spørsmål også, så besvarer jeg dem her. Alle har nok de samme utfordringene 😀
Hopping på barna eller på dere:
Snu ryggen til og gå vekk fra valpen. Valpen oppnår ikke kontakt, som er det den ønsker. For å unngå at den hopper for å få kontakt, sett dere ned på huk og stryk valpen rolig på begge sider av hodet og nedover kroppen.
Biting på barna eller på dere:
Hvis valpen ikke responderer godt nok på nei eller knurring; Sett deg ned på gulvet og vent på at situasjonen skal oppstå. Når du ser at valpen skal til å bite så knurrer du, eller sier nei. Avbryter den ikke, så knurr/si nei igjen og klyp den hardt i nakken med tommel og pekefinger og slipp med en gang. Neste gang skal det holde med knurring eller nei. Gjør det ikke det så har du ikke kløpet hardt nok den første gangen. Ikke gjenta dette mange ganger, da virker det ikke, valpen vil bare tåle mer.
Alle har jo fått med seg en (litt for) lang liste med råd om hvordan dere skal gå frem med valpen og hvordan dere starter innlæring av ulike kommandoer nå i starten. Her vil det komme ytterligere tips etterhvert som behovene melder seg. Det første rådet er som følger:
Valpen spiser dårlig:
Gi litt mindre mat enn det som står oppgitt bak på valpefôret dere fikk med herfra. Når valpen spiser opp alt, kan dere øke mengden igjen. Spiser valpen fortsatt dårlig, over flere dager, så kan man "jukse" litt (jada, jeg vet mange er uenige med meg i det jeg skal si nå...) og kjøpe en "pølse" fra Vom og Hundemat beregnet til valper. De er frosne.
Denne får man hos de fleste dyrebutikker og den består av innmat tilsatt de næringsstoffene valpen trenger. Bland litt av dette i maten til valpen, så vil den nok spise. Etterhvert som apetitten øker gir man mindre og mindre av denne pølsen til valpen spiser bare tørrfôr igjen.